KINEZIOLÓGIA

 

Az 1960-as évek elején dr. George Goodheart amerikai kiropraktőr („csontkovács”) kidolgozta az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját, majd más fontos felfedezéseket is beépített saját rendszerébe. Ebből az alapból fejlődött ki (és folyamatosan fejlődik ma is) a kineziológia valamennyi ága.  

 

A módszerben ötvöződik a sok ezer éves kínai öt elem tan, a legújabb neurológiai és élettani kutatások eredményei, a viselkedés-genetika, a pedagógia és pszichológia ismeretanyaga, a Bach-virágterápia, valamint számos egyéb tudás.

 

Ma több mint 30 hivatalosan elfogadott kineziológiai ág van, melyek módszerei kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, de mindegyik megegyezik abban, hogy a kliens problémájának feltérképezésére az izomtesztelést használja és a kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek által okozott blokkok feloldása speciális korrekciós technikák segítségével, hogy így a megbomlott energetikai egyensúly helyreálljon, és az adottságaink kiteljesítését akadályozó gátak megszűnjenek.

 

Azoknak az embereknek is segít, akik úgy érzik, hogy valami nincs rendben az életükkel, de nem igazán tudják, hogy mi lehet a problémájuk oka, illetve akik nehezen nyílnak meg másoknak, hiszen az információkat az izomtesztelés segítségével közvetlenül a tudatalattiból nyerjük, és legtöbbször nem feltétlenül szükséges, hogy a kliens részletesen beszéljen a gondjairól.

 

 

A KINEZIOLÓGIA ÉLETÜNK SZINTE MINDEN TERÜLETÉRE POZITÍV HATÁSSAL LEHET.

 

Feltölti és egyensúlyba hozza energetikai rendszerünket, stressz-mentesíti szervezetünket.

Segít, hogy pozitívabban álljunk hozzá az élethez, növeli önbizalmunkat.

Fokozza tanulási és megértő képességünket.

Javítja kommunikációnkat, helyzetfelismerő és problémamegoldó készségünket.

 

A kineziológia képes segíteni abban, hogy egy gyermek vagy felnőtt élete különböző területein kitűzött céljait elérje, önmagát fejlessze, adottságait kiterjessze,     hogy mindenki a legtöbbet és legjobbat tudja önmagából kihozni.

 

Mindezt úgy éri el, hogy a képességeink kibontakozását akadályozó blokkokat oldja, és az eddig fel nem ismert adottságainkat a gyakorlatok végzése során kimunkálja, kiteljesíti.

          

A kineziológai rendszerek tágabban értelmezik a képességfejlesztést, mint a pedagógia. Tanulási problémának tekintenek minden olyan élethelyzetet, amikor képtelennek érezzük magunkat egy feladat elvégzésére, legyen az tanulás, számolás, írás, ügyintézés, kapcsolatteremtés, kommunikáció, munkavégzés, életvezetés.

 

 

  

A KINEZIOLÓGIA ENERGETIKAI HÁTTERÉT A MERIDIÁNOK JELENTIK.

 

A keleti orvosi filozófia szerint van egy mágneses természetű energia, melyet Kínában Qi-nek (csí), Japánban Ki-nek, máshol „univerzális energiának” neveznek. Ez az energia az emberi testben csatornákban, azaz meridiánokban áramlik.

Az emberi test energiapályáinak rendszerét a kínai orvoslás évezredek óta ismeri, és ma már „nyugati” mérési módszerekkel is igazolták létüket. A meridiánok egymással összefüggő energiakört alkotnak, és behálózzák az egész testet.

Funkciójuk az életenergia és a vér keringetése, védekezés és táplálás, a fent-lent, kint-bent közötti összeköttetés megteremtése a testben.

 

Az univerzális energia, a Qi egyenletes áramlása biztosítja a Jin-Jang egyensúlyt, ami a keleti orvosi filozófia szerint az egészség kulcsa. Ha a meridiánokban az energiaáramlás kiegyenlített, akkor harmóniában, balanszban érezzük magunkat. Ha ez az egyensúly felborul, akkor egyes meridiánokban nem lesz elég energia, máshol viszont az energia feltorlódik. Ilyen kiegyensúlyozatlanság esetén a velünk született energiapotenciálunk nem áll teljes mértékben rendelkezésünkre. A mindennapi dolgok megerőltetővé válnak, illetőleg a tartós energiahiány betegségek kialakulásához vezethet.

 

A kineziológia módszereivel gyorsan és egyszerűen megállapíthatjuk és feloldhatjuk az energetikai blokádokat, ezzel megelőzhetjük a nagyobb zavarok kialakulását.

 

Az energetikai kiegyensúlyozatlanság oka lehet például:

ˇ        helytelen táplálkozás, vitaminhiány

ˇ        vegyi anyagok, nikotin, tartósítószerek

ˇ        érzelmileg megterhelő élethelyzetek

ˇ        mozgásszegény életmód

ˇ        túlzott stressz

A kineziológia legfőbb célja az, hogy az egyenetlen energia eloszlást egyensúlyba hozza. A megfelelően működő meridián rendszer az egész szervezet működését segíti fizikai, energetikai, érzelmi és mentális síkokon. Ilyenkor teljes egészében rendelkezésünkre áll életerőnk, a velünk született energiapotenciálunk.

 

 

A KINEZIOLÓGIA FIZIOLÓGIAI HÁTTERE A STRESSZ.

 

Selye János meghatározása szerint a stressz „a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre”.

Környezeti ingerek hatására az agy utasítja a szervezetet, hogy bizonyos hormonokat juttasson a véráramba, ezáltal a test reagálni tud a külső hatásokra. A stressz-hormonok által nagyobb energia áll rendelkezésre a szükséges válaszreakcióhoz. Ezt az energiát valamilyen fizikai formában ki kellene adnunk („üss, vagy fuss”), de a társadalmi szokások és elvárások miatt ezt sokszor elfojtjuk. A stressz hatását követő fizikai reakció normál helyzetben kisöpörné a felszabaduló hormonokat, de mivel ez elmarad, a szervezetben felhalmozódnak és így toxikussá válhatnak ezek az anyagok. Tartós stressz hatására kimerül a szervezet, blokkolódik, illetve pang az energiaáramlás.

 

Tehát a stressz tulajdonképpen életünk motorja mindaddig, amíg terhelhetőségünk határát át nem lépi. Egészen idáig kellemesen érezzük magunkat. A túlzott stressz viszont megbetegíthet. Mivel külső hatások minden pillanatban érnek minket, ezért nincs mód arra, hogy stressz-mentes életet éljünk, hiszen a stressz (vagyis a külső ingerek) elkerülése az élet elkerülését jelentené. De a stresszhelyzeteket egészségesen kell tudni kezelni, és ebben a kineziológia segíteni tud.

 

Stressz-okozó tényező lehet:

ˇ        kémiai: táplálkozási hiányosságok, dohányzás

ˇ        érzelmi: félelmek, szorongások

ˇ        elégtelen testmozgás

ˇ        viselkedési: perfekcionizmus, túlzott elvárások

ˇ        környezeti hatások: zaj, mérgek

                                              

Fokozott stresszhelyzetben blokkolódik a gondolkodásunk, csökken a tudatosságunk, úgy érezzük, hogy nem vagyunk urai a helyzetnek. Ilyenkor általában a hibásan rögzült, vagy ösztönös viselkedési minták kapcsolnak be és nincs alternatívánk, vagy választásunk, hogy más módon kezeljük a problémát. Nem vagyunk képesek tisztán és gyorsan dönteni, gondolkodni, úgy érezzük, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni, ami bennünk vagy körülöttünk történik.

Elveszítjük a céljaink felé vezető utat, nem látjuk a lehetőségeinket, és cselekvés helyett sokszor azt reméljük, hogy a probléma megoldódik magától, vagy egyszerűen eltűnik.

 

Mivel jelenlegi választásainkat a múltban átélt élményeink befolyásolják, mai döntéseink pedig meghatározzák jövőnket, ezért ha feloldjuk a múltbeli stresszek által okozott blokkokat, a jelenben olyan döntéseket tudunk hozni, amelyekkel az általunk vágyott jövőt építhetjük. Ezáltal az önkorlátozó, rosszul rögzült viselkedésminták ösztönös használata helyett objektív döntéseket hozhatunk, és urai lehetünk életünknek.

 

A kineziológus segíti kliensét:

  • életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában

  • testi-lelki-érzelmi egészségének megőrzésében

  • betegségek megelőzésében és gyógyításában

  • az öngyógyító folyamatok beindításában

  • betegségek mögött álló problémák, okok feltárásában

  • önismeret kialakításában

  • személyiségének fejlődésében

  • minőségileg jobb élet elérésében

  • képességei, tanulási készsége fejlesztésében

  • adottságai kiterjesztésében

 

Mi történik az oldás során?

 

A kliens állva, ülve, vagy fekve kinyújtva tartja karját, miközben a kineziológus enyhe nyomást gyakorol rá. Az izomteszttel megkeressük a megoldandó probléma tudatalattiban rejlő okait, illetve a testben lévő energetikai blokkokat, majd számos korrekcióból kiválasztjuk a megfelelőeket. Pl. nagyon egyszerű, könnyen végezhető mozgásos gyakorlatok, akupresszúrás pontok érintése, szemmozgások, légző- és vizualizációs gyakorlatok.

A kezelés fájdalommentes, kellemes és lazító hatású.

 

 

 

FONTOS megjegyzés:

A kineziológia nem diagnosztizál. Betegségek kezelésében kiegészítő terápiaként alkalmazható. Az oldás nem helyettesíti az orvosi ellátást.

 

TELEFON: 0620-922-1720